Млад талант в шаха има нужда от средства, за да представя страната

Млад талант в шаха има нужда от средства, за да представя страната

Млад талант в шаха от град Добрич се нуждае от средства, за да може да продължи участията си на световните и европейски първенства тази година и да представи България и родния Добрич. Момчил Петков вече многократно доказва своя талант в шахмата и мястото си сред световния елит във своята възрастова група. Той и неговият треньор м.с. Тодор Тодоров, също от Добрич, продължават да бъдат един изключително успешен тандем. За крехката си 11-годишна възраст откакто се занимава с шахмат Момчил Петков има пет шампионски и две вицешампионски титли от държавните първенства на България за кадети. Носител е на множество детски купи от държавния и международния календар на България и съседна Румъния.
И нищо, че са от малък град като Добрич, състезател и треньор показват, че могат да побеждават силната световна конкуренция. През декември Момчил извоюва един от най-големите успехи за България през последните години при децата – демонстрирайки характер и високи спортни качества той спечели бронз на световното първенство за ученици в Русия с победа в последния кръг над съперник, превъзхождащ българина с 300 точки в световната рейтинг листа. По-рано през август на първенството на Европейския съюз в Австрия бе безкомпромисен към своите съперници с 9 победи от 9 изиграни партии и с пълен точков актив извоюва шампионската титла. Липсата на средства, обаче, спира развитието на талантливия Момчил. През април тази година за пореден път Момчил Петков донесе за родния Добрич шампионска купа и три медала от държавното първенство в трите състезателни дисциплини – той е шампион на България по класически шахмат и по блиц и вицешампион по ускорен шахмат за 2017 година при момчетата до 12 години. Целта му в началото на спортната 2017 година е изпълнена. Сега като държавен шампион Момчил отново има право да представи България на световното, което тази година е в Бразилия, на европейското в Румъния и на първенството на Европейския съюз в Австрия. Тези най-престижни състезания за подрастващи в света са следващата цел на състезателя и той е амбициран да играе за победа във всяко едно от тях, чувства се подготвен за силната конкуренция на международната шахматна сцена. Вярва в бъдещите си успехи и работи за тях отдадено и с любов като тренира всеки ден. Той споделя, че иска да стане световен шампион, иска да напредва и да се развива, а това е невъзможно без участия в силни състезания и в световно първенство. Дали ще успее да постигне Момчил нови успехи за България и за Добрич зависи първо от това дали ще се намерят 12 000 лева до средата на юни. Толкова пари са необходими, за да може той да замине на предстоящите през август и септември европейски и световни първенства за кадети. За световното в Бразилия са необходими 3500 евро, за европейското в Румъния 1300 евро, а за първенството на Европейския съюз в Австрия 1400 евро, или общо 6200 евро за трите състезания. Държавата и Българската федерация по шахмат не финансират участията на изявените ни млади шахматисти в престижните международни турнири като световно и европейско първенство. Шахматен клуб “Енергия”, за който се състезава Момчил Петков, също не разполага с необходимите финансови средства, за да подсигури участията на младата ни надежда.
Маиката на 11-годишния шампион Янка Петкова отправя призив към всички, които имат желание и възможност да финансират участията в първенствата и да подкрепят Момчил да го направят: Уникредит Булбанк, IBAN: BG93UNCR75271045547310, Янка Петкова PayPal акаунт: yanka.petkova@abv.bg
Можете и да се свържете със семейството му на телефон +359887 325 969 Янка Петкова

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder