Празнично шествие за 24 май в Белоградчик

Празнично шествие за 24 май в Белоградчик

Въпреки дъжда в Белоградчик, честването на най-светлия български празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, започна с празнично шествие под звуците на „Върви, народе, възродени“. В шествието, водено от духовия оркестър с художествен ръководител Ангел Джунински, освен учители и възпитаници на местните учебни заведения, присъстваха и делегации от учители и ученици от Румъния, Полша и Латвия.
В препълнения салон на Народно читалище „Развитие – 1893 г.“ кметът на общината Борис Николов се обърна към участниците в празника с думите: „Няма друг ден в календара ни, който така да ни обединява! Защото всеки един от нас носи деня на светите братя Кирил и Методий в сърцето си – там където пази най-свидна обич към родители, към първия учител, към първата прочетена книга, към първите написани букви, към първите уроци от буквара. Днес е празник на любовта ни към хората, няучили ни на четмо и писмо, отворили ни широко прозореца на знанието“. Той поздрави дейците на науката, просветата и културата и им пожела непресъхващ извор на енергия, творчески сили и успехи във високо благородното им призвание – съхраняването и извисяването на българския дух”.
В празничната програма участваха децата от подготвителната група „Бонбон“ на детска градина „Иглика”, клуб „Аеробика“ и две формации на школата по народни танци към Детски комплекс, клуб по спортни танци „ЕЛИТ-ТИМ“ към Младежки дом и вокална група „Чаровни години“ към Народно читалище „Развитие – 1893г.”
Празникът на духовността завърши с изпълнението на песента „Моя страна, моя България“.

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder