Топ вести
Радев поискал от ЕС 425 млн. евро за борба с трафика на мигранти

Радев поискал от ЕС 425 млн. евро за борба с трафика на мигранти

Държавния глава Румен Радев и служебният кабинет са поискали 425 млн евро за борба с трафика на хора. Искането е изпратено на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. Румен Радев е изпратил и писма с предложение за отпускане на 425 млн. евро за дооборудване на граничната полиция на България за борба с нелегалния трафик на бежанци. Парите ще са за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години. За да бъдат отпуснати, страната първо трябва да усвои 160 млн. евро до есента. Заради забавени процедури част от парите може да бъдат изгубени. Тази новина беше вече съобщена от вътрешния министър Валентин Радев по време на посещението му в Брюксел. Той се срещна с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.
„Има писмо. Президентът лично го е пуснал. Ние искаме за 10-годишен период над 400 милиона евро още, но въпросът, който ми зададе и Аврамопулос, е: „Ама какво правите с първите 160?“. Ние говорихме и върху това. Даже го помолих, ако може, да ни съдейства. Той обеща. Има добронамереност, но те очакват съответните стъпки и отсреща да виждат разбиране“, заяви в Брюксел Радев.
Най-вероятно става въпрос за т.нар. План „Б“. Това е планът, който се разработва, ако Турция откаже да изпълнява споразумението за реадмисия с Европейския съюз. Според скорошен доклад от над 200 000 мигранти, дошли в Италия и Гърция още от 2015 година насам, само около 11 000 бяха приети по т.нар. система на бежанските квоти в Европа. План „Б“ бил озаглавен „За развитието на ситуацията с мигрантите в България“ и изготвен от „Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция“, в която участват германската полиция и германското разузнаване BND. Българските власти тогава отрекоха това, но месец по-късно беше регистриран най-големият наплив на мигранти и се стигна до бунт в Харманли.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder