Свлачище затрупа магистрала в САЩ

Свлачище затрупа магистрала в САЩ

Огромно свличане на земна маса затрупа една от най-живописните магистрали в САЩ – крайморския път номер 1, който пресича цяла Калифорния по тихоокеанското крайбрежие с великолепни гледки към океана от едната страна и планинските масиви от другата.
Свлачището затрупа близо километров участък от пътя при любимата на милиони туристи природна забележителност Биг Сър. Там планината Санта Лусия се спуска стръмно към брега, завършвайки с красиви скални образувания, надвиснали над океанската шир.
Инженерите са прокарали пътя, вкопан в скалния склон, така че още повече да пленява с фантастичната гледка. Сега пътят практически е унищожен, затрупан под 13 метрова земна маса. Практически планината се е свлякла върху него в резултат на обилните валежи през зимата, които всъщност и досега не престават.
Специалистите още преди няколко седмици забелязаха опасното движение на земните пластове и предупредиха за надвисващата катастрофа, но не успяха да я предотвратят. Свличането на земна маса все още продължава и не е ясно кога и как геоложкият процес ще приключи. Първоначалните оптимистични заключения, че до няколко седмици свлачището може да бъде разчистено и пътят да бъде отворен, се оказаха прибързани. Наложи се да бъде съзнателно доразрушен един от големите виадуктите – „Пфайфър Каньон бридж“ над една от планинските пропасти, над които пътят минава – извън зоната за самото свлачище, защото бе опасно пропукан.
Всичко това означава, че пътят не може да бъде възстановен по-рано от есента, а вероятно и чак от следващата година. Строителите предполагат, че старият път, затрупан под милиони кубометри земна маса, е напълно унищожен. Необходими са сложни инженерни решения и изпълнения, за да може да се гарантира сигурността на трасето. Може да се наложи и значителна промяна на трасето в тази зона.
Проблемът обаче е, че щатският природен парк „Биг Сър“, разраснал се в тази живописна местност, е пълен с хотели и други туристически обекти, а друг подход дотам освен магистрала 1 и локалните й разклонения няма. Някои собственици вече бързо се ориентираха и започнаха да превозват туристите с хеликоптери. Това рязко оскъпи цените на нощувките, но природната красота тук е неустоима и желаещи да плащат солените цени има. В Калифорния не липсват богати хора.

Източник: Мениджър news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder