Вируса WannaCry нанесе щети за над 1 милиард долара

Вируса WannaCry нанесе щети за над 1 милиард долара

Неотдавнашната масова кибератака на компютри с операционна система Windows чрез използване на вируса WannaCry е причинила щети, чиито размер надхвърля 1 милиард долара. Това съобщи информационната служба McClatchy, позовавайки се на американски експерти, предаде ТАСС.
Според експертите в резултат на започналата на 12 май кибератака за по-малко от седмица са били заразени към 300 000 компютри в най-малко 150 държави. Американските специалисти не изключват аналогични действия на хакери и в бъдеще.
„Предполагаемите щети, нанесени от WannaCry само през първите четири дни, са превишили 1 милиард долара, като се отчита мащабното спиране на производството в големи организации по целия свят“, определи ръководителят на компанията KnowBe4 Стю Шауърман. В анализа си той е включил загубата на данни, понижението на производителността, прекъсването на работата на организациите, съдебните експертизи, накърняването на репутацията и други фактори.
Групата хакери, укриваща се под псевдонима Shadow Brokers, още миналата година представи софтуера, използван за хакерската атака. Софтуерът, както съобщиха хакерите, е разработен от Агенцията за национална безопасност на САЩ. След това в него, според специалистите, са направени редица подобрения, след което се появява и WannaCry.
На 12 май с помощта на вирус хакери атакуваха компютри по целия свят. За отключване на заразен компютър нападателите поискаха да им бъдат прехвърлени 600 долара във виртуалната валута биткойн, заплашвайки в противен случай напълно да изтрият информацията от твърдия диск. Най-голям брой хакерски атаки бяха регистрирани в Русия.
По данни на американските специалисти нападателите са получили общо 302 плащания в размер на около 116 500 долара.

Източник: Мениджър news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder