Откриха нов пласт тектонски плочи в земната мантия

Откриха нов пласт тектонски плочи в земната мантия

Учени твърдят, че са открили възможен нов пласт тектонски плочи в земната мантия, който би могъл да обясни мистериозна серия от земетресения в Тихия океан.
В продължение на повече от половин век специалистите знаят, че континентите се движат по повърхността на нашата планета, което води до разкъсване на океанското дъно, откъдето излиза магма от земната мантия, която запълва появилите се отвори. Процесът води и до друго явление, наречен субдукция, при който плочите се подпъхват една под друга и навлизат в мантията.
По време на конференция на Японския геонаучен съюз екипът на Джони Ву от Университета в Хюстън представи доказателства за възможното съществуване на тектонски плочи вътре в самата мантия. Според изследването тези плочи са влезли в повърхностния слой на мантията, известен като „транзитна зона“ с дебелина от 440-660 км. под повърхността, преди милиони години. Те се движат хоризонтално със скорост почти равна на тази на плочите на повърхността.
Придвижването на тези плочи би могло да обясни мистериозна серия от много дълбоки земетресения, известни като земетресения Витяз, чийто произход е в мантията между Фиджи и Австралия. Също както известните досега тектонски плочи на повърхността се огъват и късат, така и тези в мантията предизвикват земетресения при движението си.
Според Ву и неговите колеги земетресенията Витяз може да се дължат на именно такова движение. „На практика 90% от дълбоката сеизмичност на Земята (на дълбочина под 500 км) се появява в областта Тонга, където ние открихме нашата дълга и плоска плоча“, заяви Ву.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder