Петкова: Ако няма инвеститор за „Белене“, строим 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Петкова: Ако няма инвеститор за „Белене“, строим 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Правителството ще продължи да търси инвеститор за АЕЦ „Белене“, но ако такъв не се намери, ще се търси решение, свързано със 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Министър Петкова обясни, че до края на септември БАН ще изработи технико-икономически анализ, който трябва да даде отговор на въпроса необходима ли е втора атомна централа на България.
Енергийният министър изтъкна, че в площадката на Белене са вложени 3 милиарда лева на българските данъкоплатци и „това, което трябва да направим, е да намерим начин как подобна грешка да не се допуска отново“. На упреците на опозицията, че има хаос по отношение на проекта за втората атомна електроцентрала, Петкова отговори така: „Хаос имаше тогава. Сега плащаме хаоса“. „Ние няма да позволим парите на българските данъкоплатци този път да бъдат неразумно разходени“, допълни Петкова. Енергийния министър се обяви за стартиране на публична и прозрачна процедура по приватизиране на проекта. От думите ѝ стана ясно, че до края на септември страната ни очаква да получи цялото произведено оборудване от Русия за АЕЦ „Белене“. „До момента ние имаме 3 млрд. лв. на българските данъкоплатците, които са вложени в този проект-площадката 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв., които платихме преди броени месеци за оборудването“, посочи Теменужка Петкова.
Тя обясни и че до всички парламентарни групи е изпратено писмо да посочат свои експерти, които да участват в изработването на нова национална енергийна стратегия, която ще даде визията за развитие до 2030 година с хоризонт до 2050 година.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder