Ще обжалват решение на ВАС за минималната заплата

Ще обжалват решение на ВАС за минималната заплата

Решението на ВАС за минималната работна заплата ще бъде обжалвано. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков. Министърът посочи, че има аргументи, които ще бъдат изложени при обжалването, а в това време отново стартира процесът по консултации на проект на постановление на МС за размера на минималната заплата, който вече е публикуван за обществено обсъждане.
ВАС отмени постановление на МС, с което се определи минимална работна заплата за 2017 година в размер на 460 лева. Делото се образува след жалба на национално представителните работодатели с аргумента, че решението не е съгласувано на Национален съвет за тристранно сътрудничество.
По думите на министъра правителството, веднага след като е било оповестено решението на ВАС, е взело мерки да започнат консултациите по отношение на приемане на проекта на постановление, така че размерът на минималното възнаграждение да има силата на стабилен акт.
„Ще се изчака решението на втора инстанция, което ще бъде окончателно“, допълни министърът. Според него по-големият въпрос обаче е за договаряне на механизма за минималната работна заплата, каквато е и препоръката на ЕК.
Бисер Петков заяви, че не се е отказал да търси съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм, въпреки различията, които има между тях. „Моята задача е да изчерпам всички възможности за постигане на съгласие“, каза министърът и допълни, че в началото, когато е поел поста, е имал повече оптимизъм за бързо съгласие, но когато е навлязъл по-дълбоко в темата, е установил, че различията са сериозни.
Според него обаче няма драма да не бъде постигнато съгласие, тъй като така или иначе в средносрочната бюджетна прогноза правителството, съгласно заявените приоритети за управление, е посочило как вижда нарастването на минималната работна заплата в рамките на мандата, като е оставило вратата отворена чрез забележка, че предложените нива на минималната работна заплата могат да претърпят промени.
„Като правителство сме длъжни да положим максимални усилия да се постигне това съгласие“, заяви министърът на труда и социалната политика.

Източник: ДарикНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder