Празничен концерт по повод 45 години Ансамбъл „Дунав“

Празничен концерт по повод 45 години Ансамбъл „Дунав“

Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ отбеляза своя 45-годишен юбилей в залата на Драматичен театър – Видин. Гости на концерта бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков, заедно с общинското ръководство, областният управител на област Видин Албена Георгиева, председателят на Общински съвет Видин Генади Велков, председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци в България Станислав Почекански и ректорът на Академията за музикално-танцово и изобразително изкуство Пловдив акад. проф. Милчо Василев.
Видинският кмет поздрави ансамбълът за народни песни и танци „Дунав” за техния 45-годишен юбилей, подчерта значимостта на му, като безценно богатство в културния живот в нашия град. Отбеляза, че въпреки всички трудности и изпитания, ансамбълът продължава да бъде посланик на любовта към народното творчество и традиции.
Кметът се обърна с думи на благодарност към хореографи, танцьори, музиканти и певци и пожела: „Бъдете здрави, обичайте работата си, показвайте пред света красотата на българския фолклор и прославяйте името на старопрестолния ни град!“
Ансамбъл „Дунав“ бе отличен с плакет за съхраняване и популяризиране на танцовата, музикална и песенна традиция от Видинския край. Той бе връчен на главния художествен ръководител Генчо Генчев от кмета на Община Видин.
От името на Съюза на музикалните и танцови дейци в България ансамбълът бе отличен със сребърна лира. „Златна лира“ бе присъдена посмъртно на Камен Марков, ръководител и един от основателите на ансамбъла; „Златна лира“ бе връчена на Златко Борисов-гъдулар; „Сребърна лира“ получи основателят Данчо Петров; „Сребърна лира“ отиде при Кръстемир Кръстев – тупанджия, с бронзови отличия бяха наградени танцьорите Деян Славчев и Дафин Ванков.
Ансамбъл „Дунав“ поднесе на видинчани спектакъл от музика, танци и песни от Северна България и други области в страната, солови, вокални и многогласни изпълнения.
След концерта танцьорите от Ансамбъл „Дунав“ заминаха за Будапеща, по покана на Българския културен документационен и информационен център, където ще участват в празнични прояви, организирани от българската общност в Унгария.


Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder