Фестивал на народната носия „От раклата на баба” 2017

Фестивал на народната носия „От раклата на баба” 2017

За втора година в с. Кутово се проведе фестивал на народната носия „От раклата на баба”. В него се включиха състави от различни селища на Община Видин, както и самодейни състави от други общини на областта. Участниците показаха автентични народни носии, характерни за региона на Златорожието.
Гост на фестивала бе и кметът на Община Видин Огнян Ценков. Той благодари за поканата и поздрави организаторите в лицето на кмета на с. Кутово Виктор Костадинов и на председателя на читалище „Просвета – 1937” Юлия Цветкова. Видинският кмет пожела традицията бъде запазена за още дълги години напред и да продължи да се предава на деца и внуци.
Заедно с демонстрацията на народни носии, бе показана и богата кулинарна изложба, приготвяне на качамак на живо и вкусни местни гозби. Интерес предизвика участието на видинските ученици от СУ „П.Р. Славейков”, които представиха изработени от тях кукли от естествени материали, облечени с народни носии и изпълняващи български народни песни. С проекта „Музикална кукла Българка“ ученици ще участват във финала на Националното състезание „Най-добра учебна компания на България” в град Варна.
Празникът продължи с общо хоро под звуците на духовия оркестър „Златорожие”.
Целта на фестивала „От раклата на баба” е да се съхранят народните традиции, както и да се запазят местните обичаи в Златорожкия край.


Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder