Българите остават с най-ниските заплати в ЕС

Българите остават с най-ниските заплати в ЕС

Българите остават най-ниско платените в целия Европейски съюз (ЕС) и за съжаление не се предвижда тази тенденция да се промени, нито в краткосрочен, нито в средносрочен план.
Това каза доц. Виктор Йоцов, ръководител на проекта за годишния доклад за икономиката на страната, представен от Института за икономически изследвания при БАН.
„През последните три години отчитаме отрицателна инфлация, но ценови промени в голям мащаб не се очакват. Предвижда се обаче повишаване на акциза при някои стоки заради очакваното увеличаване на цената на енергоресурсите, особено на газа. Очаква се леко ускоряване на инфлацията – от 1 до 2% на годишна база, което е по-скоро връщане към нормалните нива, отколкото притеснително“, коментира доц. Йоцов.
„Банковата система е в добро състояние. Тази година дори се отчита засилване на печалбата на банките, което означава, че те са излезли от този стрес тест за тях. Не очакваме проблеми“, добави експерта.
Той акцентира още, че при пазара на труда има разнопосочни тенденции. „Безработицата намалява, но за съжаление заетостта не нарасна през изминалата година. Този феномен може да се обясни с миграционните потоци“, поясни доц Виктор Йоцов.
„Безработицата намалява, тъй като все още хора напускат страната и отиват да търсят работа на други места. В момента нивата са от порядъка на 6-7%, което е под средното за Европа, нашият прогнозен хоризонт е до 2019 г. и очакваме стабилизиране на безработицата на нива около 6%, което е близко до естественото ниво на безработица за нашата икономика“, заяви експерта.
Повишаване на нивата на доходите от 8-9% в номинално изражение, прогнозират още от Института за икономически изследвания. „Въпреки това оставаме с най-ниските доходи в общността“, обобщава доцента.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder