167 години от въстанието през 1850

167 години от въстанието през 1850

Белоградчик отбеляза 167-та годишнина от най-голямото въстание в Северозападна България през 1850 лето.
Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отслужи заупокойна панихида в черквата „Св. Вмчк Георги Победоносец” в съслужение със свещеноиконом Рафаил – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, и духовници от Видинска епархия, в памет на избитите ръководители и участници във въстанието. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя.
Гости на годишнина от въстанието бяха Росен Живков – народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“, Филип Попов и Цветан Топчиев – народни представители от ПГ „БСП за България“, Белоградчишки епископ Поликарп, делегация на побратимената на Белоградчик община Княжевац в състав: Миодраг Ивкович председател на общинския съвет, Миролюб Михайлович – зам. кмет на общината и Владан Радованович – координатор за трансгранично сътрудничество между двете общини.
Граждани на Белоградчик, гости и ученици се отправиха в литийно шествие от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието. Тук на лобното място на героите, където признателните поколения са издигнали паметник се състоя тържествен митинг – заря.
Встъпително слово произнесе кметът на общината Борис Николов. Той обясни, че въстанието от 1850 година е една мащабна проява на населението от Северозападна България с неоспоримо значение за развитието на националноосвободителната идея. Разказа, че проблемите, поставени от въстаниците смущават покоя на Високата порта и стават предмет на обсъждане в Европейските дипломатически среди.
„Въстанието показва пред външния свят, че въпросът за освобождението на България не търпи отлагане.“ добави кметът на Белоградчик и завърши така: „Дълбок поклон пред непокорните и родолюбиви българи, заплатили с живота си така изстраданата и дългоочаквана свобода.“
Слово изнесе и народният представител Филип Попов. В него заяви, че на 29-ти май 1850 година целия Белоградчишки район е обхваната от огъня на бунта. А два дни по-късно е предприета и първата атака срещу гарнизона на Белоградчишката крепост. Но натрупаната от векове жажда за свобода се оказва недостатъчна, за да бъдат преодолени каменните стени на крепостта. Въпреки това, революционната обстановка и създадените нови условия за въстание през 1851 година принуждават Портата да направи обещаните отстъпки. На селяните е раздадена земя чрез облигации, които трябвало да бъдат погасени за 50 години. Гарантирано е общинско самоуправление и е обсъждан въпросът за даване на автономия на Северозападна България.
„Тези резултати са несъмнен успех и етап в развитието на българската национална революция.“ – добави г-н Попов
За голямата значимост на историческите събития от 1850 година и саможертвата на групата мечтатели и борци за свобода говори епископ Поликарп.
По повод на тържественото честване на забележителната годишнина бяха прочетени и поздравителни адреси от името на Румен Радев – Президент на Р. България, и Албена Георгиева – Областен управител на област Видин.
Венци и цветя бяха поднесени от Видинска Митрополия, ПГ на „БСП за България“, община Белоградчик, община Княжевац, НУ „Васил Левски“, СУ „Христо Ботев“, Детска градина „Иглика“, общинската организация на БСП, организациите на Съюза на ветераните от войните и СОСЗР, от общински комитет „Васил Левски“, клуб „Млади възрожденци“ и клуб на пенсионера „Мадона“.
Заря огря небето над Белоградчик, за да напомни на жителите му, че са потомци на героични предци, дръзнали първи да воюват за своите права срещу вековен поробител и постигнали част от целите си.


Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder