Скатов: Това беше най-трудната ми експедиция

Скатов: Това беше най-трудната ми експедиция

„Най-важното във височинния алпинизъм е да се върнеш жив и здрав“, заяви алпинистът-веган Атанас Скатов.

Скатов покори поредните два върха, (Еверест – 8848 м и Лхотце – 8545 м), които са част от проекта му „Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата като веган“.
„Тази експедиция беше 14-а подред за мен, както и седми пореден връх над осем хиляди метра, който покорявам. Беше най-трудната ми експедиция досега, защото метеорологичните условия бяха изключително неблагоприятни. Беше много студено и духаше много силен вятър. През първите три дни имаше такъв със скорост от над 100 км/ч. Голяма част от колегите ми, а включително и аз се разболяхме. Трябваше да се аклиматизираме, но и да се излекуваме, преди да тръгнем към върха. На 16 и 17-ти се очакваше да има хубаво време и аз тогава си казах, че сега трябва да се кача на Лхотце, а от него и на Еверест“, заяви алпиниста.
„Знаете, че Лхотце не беше изкачван от 2013 година и не бяха ясни какви са условията горе. Принципно към осемхилядник се тръгва вечер, за да може с изгрева на слънцето да си на върха, защото тогава времето е най-спокойно. Бяхме много изморени и нямаше как да тръгнем вечерта, поради което останахме да пренощуваме в лагера. На 16-ти наистина времето беше изключително благоприятно и решихме в 08:00 часа да потеглим. Беше изключително рисково. Моят партньор ми каза, че няма да продължи, но за мен беше важно аз да го направя“, сподели Атанас Скатов.
„Тръгнах с две бутилки кислород и раницата ми беше доста тежка. След няколко часа ми се развали и регулатора, като повече от 80% от кислорода ми излезе от бутилката. Бях с минимално количество кислород и се движех изцяло солово до върха. Най-важното обаче е, че имахме голям късмет, защото времето беше с нас и в крайна сметка успяхме“, отбеляза още Скатов.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder