Федерика Могерини: ЕС готов да окаже помощ на дипломатическите представителства, засегнати от атентата в Кабул

Федерика Могерини: ЕС готов да окаже помощ на дипломатическите представителства, засегнати от атентата в Кабул

Представителството на ЕС в Кабул е в пълна готовност да окаже съдействие на държавите от Общността, чиито дипломатически мисии и служители са засегнати от днешния атентат. Това се казва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
Нападението бе предприето в свещения месец Рамазан, когато мнозина в Афганистан са се отдали на молитва. ЕС също се моли и споделя надеждите на афганистанците за мир, и продължава да работи в тази посока, допълва тя.
ЕС подкрепя всички стъпки за постигането на мир и помирение, за това афганистанските институции да продължат да работят, защото те са от най-голямо значение за стабилността в страната. ЕС е съпричастен с институциите и хората в Афганистан, обединени в борбата срещу световната заплаха от тероризма, съобщи Могерини.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди атаката в Кабул и каза, че пактът подкрепя Афганистан в борбата с тероризма. От мисията на алианса в Кабул определиха, че действията на афганистанските сили за сигурност са предотвратили поражения в т. нар. Зелена зона. По оценка на военни от НАТО на място, нападението показва, че терористите не щадят живота на цивилните. Подобни действия само ни насърчават допълнително да подкрепяме нашите афганистански партньори в постигането на мир и стабилност за тяхната държава, посочват от командването на мисията на НАТО.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder