Топ вести
Йемен е на границата на хуманитарна катастрофа

Йемен е на границата на хуманитарна катастрофа

Йемен е на границата на пълна социална, икономическа и правна катастрофа, съобщи зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън.
Той отбеляза пред Съвета за сигурност, че държавата е в това положение най-вече заради бездействието на международната общност и се нуждае от незабавна помощ.
По информация на ООН около 7 млн. жители на страната са на границата на глада. В Йемен има епидемия от холера – към днешна дата са заболели около 60 000 души, 500 са починали. В близките 6 месеца могат да заболеят още около 150 000 души, смятат специалистите.
Посланика на ООН Исмаил Улид Шейх Ахмед заяви, че военните действия в Йемен водят до милитаризиране на населението, въоръжаване на жителите и масово използване на противопехотни мини. Ахмед призова държавите в конфликта да подновят преговорите и да предотвратят задълбочаването на катастрофалната ситуация.
Заради продължаващия военен конфликт в Йемен само през последните 2 години са загинали над 8000 души, а 45 000 са ранени по данни на ООН.
Близо 19 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ. Инфраструктурата на страната е на практика разрушена.
В Йемен воюват правителствените сили, подкрепяни от коалиция начело със Саудитска Арабия, и шиитските бунтовници хуси.

Източник: Мениджър news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder