През юни ще се състои мащабно учение на НАТО в България Румъния и Гърция

През юни ще се състои мащабно учение на НАТО в България Румъния и Гърция

България, Гърция и Румъния са държави-домакини на едно от най-мащабните учения на НАТО през тази година „NOBLE JUMP 2017″година. То се провежда в изпълнение на Плана за готовност за действие, приет на срещата на върха на НАТО във Варшава от държавните ръководители на страните-членки. Целта на учението е да се тества и доразвие концепцията за използване на Силите на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF). В „NOBLE JUMP 2017“ участват повече от 4 000 военнослужещи и 500 единици бойна техника от 11 държави-членки на НАТО.
Многонационалното учение се провежда на два етапа. През първия етап се извършва активиране и нарастване на готовността за реално развръщане на формированията от състава на Силите на НАТО с много висока степен на готовност. Вторият етап на „NOBLE JUMP 2017“ включва предислоцирането от Гърция през територията на нашата страна и реално развръщане на територията на Румъния на личен състав и военна техника от сухопътния компонент на силите на НАТО. През втория етап по националната пътна инфраструктура на България ще преминат личен състав и военна и спомагателна техника от Великобритания, Испания и Албания. Активната част на учението ще се проведе от 8 до 14 юни 2017 г. на полигон „Чинку“, Румъния. За първи път в рамките на учението на НАТО „NOBLE JUMP 2017“ българските въоръжени сили ще тестват способностите си за логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО в такъв мащаб. Резултатите ще бъдат приложени за развитието на национална система за оказване на поддръжка на съюзнически и чуждестранни сили на територията на страната.
На 31 май на летище „Тенево“ ще се проведе ден за представителите на медиите, на който ще бъде предоставена информация за целите и задачите на учението на НАТО „NOBLE JUMP – 2017“. В него ще участват заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, директорът на дирекция „Операции и подготовка“ бригаден генерал Иван Ортомаров, заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия, генерал-майор Ян Кейв. Журналистите ще имат възможност да наблюдават придвижването на военна и спомагателна техника и военнослужещи от Великобритания.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder