Димитър Главчев остава в парламента

Димитър Главчев остава в парламента

Димитър Главчев от ГЕРБ остава председател на Народното събрание. Това стана ясно след гласуване в пленарна зала. Решението беше взето със 114 гласа „за“, 118 „против“.
БСП поиска оставката на председателя на Димитър Главчев и внесе в деловодството на парламента необходимите за това подписи. Според Корнелия Нинова председатеа на народното събрание не изпълнява правилника на парламента и не наказва народните представители, че отправят заплахи, думи, които увреждат доброто име, и непристойно поведение. Филип Попов поиска точката за оставката на Главчев да бъде първа. От 221 гласували депутати 217 гласуваха „за” това първа точка от дневния ред да бъде оставката на Главчев. Лидерът на левицата Корнелия Нинова откри дебатите и съобщи, че причините да поискат оставката на Главчев са две. Първо, защото Народното събрание не работи пълноценно вече 6 седмици, правителството и мнозинството нямат управленска програма, която да изпълняват и по-лошото е, че до края на юли няма да има такава. „Вие се занимавахте с други теми. От вчера се занимавате със Закона на концесиите, който е лобистки и унищожава малкото останала държавна помощ“, каза лидерът на БСП.

Тя обвини ГЕРБ, че зад евродирективата прикриват раздаването на вечни концесии на държавна и общинска собственост. В същото време БСП са внесли законопроект за изменение на ГПК и други законодателни инициативи, но тези проекти не се разглеждани в комисии и зала. „Работим по 20 минути на ден“, напомни Нинова. Според нея това поведение срива авторитета на парламента. Не желаем на институцията да се гледа като на място, където не се работи, продължи тя.
Втората причина за исканата оставка на Димитър Главчев е, че „тази немощ се прикрива с агресивно поведение. С декларации 1 млн. души бяха пращани в Сибир и наричани небългари“. Според левицата председателят на НС нарушава правата като позволява това, а според закона депутатите нямат право да отправят лични обиди против когото и да е, и ако това се случи, председателят трябва да направи забележка. „Ние очакваме от него не такова поведение, а налагане на морални ценности, които са необходими на обществото и които са ценности на европейската политика, добави лидерът на левицата“, допълни соцлидерът. „Нинова каза също, че Европа и целият свят се борят с омразата и разделението, а вие правите обратното. Нито дума за приоритети вече шеста седмица. Парламентът не е обсъдил какво ще предложим от председателството ни на ЕС. Вместо това антикомунизъм и заклеймяване на различните.

Връщате ни в миналото. Върнахте България в 90-те години и ние няма да стоим безучастни“, заяви Нинова. Спорът между БСП и ГЕРБ, провокирана от исканата оставка на Димитър Главчев, продължи с изказване на Славчо Велков от БСП, който се обърна към Спас Гърневски от ГЕРБ с репликата: „Спасе, оля се“. Минути по-късно Веселин Марешки се обърна към депутатите в залата с репликата: „Всички се оливате и ние от „Воля“ ще се оттеглим и ще се върнем, когато тонът се промени“. Спас Гърневски отвърна: „Работа на председателя няма да обсъждам, защото той си я върши чудесно. Относно вашата декларация, обърна се той към БСП, щяхте да видите, че тя има два аспекта – първо да спрете с демагогията и разделението в този парламент”. След него се изказа и Антон Кутев, който коментира езика на омразата. Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов помоли да се прекрати „този срамен дебат и да се гласува оставката, след което председателят да си седне на мястото и да спрем да омърсяваме парламента. „4 години ще стоя тук, не искам да се „къпя в мръсна вода“, спрете се. Да гласуваме и да спрем този срам“, каза Рашидов. В рамките на дебата Хамид Хамид от ДПС обяви, че партията ще гласува за“ оставката на председателя на парламента, тъй като се допуска езика на омразата системно, като дори отбеляза, че Димитър Главчев е трябвало да се оттегли с достойнство, а сега оставката му ще бъде поставяна на дневен ред всеки ден.
От името на коалиционния партньор на ГЕРБ – Обединени патриоти се изказа Искрен Веселинов, който беше категоричен, че ще гласува „против“ оставката на Главчев, тъй като искането на БСП е „безпомощно, инфантилно, безсмислено и изсмукано от пръстите“.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder