Гутериш: ООН трябва да се реформира, за да стане по-ефективна, включително в сферата на сигурността

Гутериш: ООН трябва да се реформира, за да стане по-ефективна, включително в сферата на сигурността

Международната общност трябва да реформира Организацията на обединените нации, за да стане тя по-ефективна, включително в областта на сигурността. Каза днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч при тържественото откриване на Петербургския икономически форум.
Гутериш заяви, че вече се е заел с промени в секторите сигурност, развитие и управление, за да може по-добре да се предотвратяват конфликти и да се подкрепят страните в борбата с тероризма. Генералният секретар отбеляза, че глобалният икономически растеж и техническият прогрес не решават всички проблеми на света. По думите му те са довели до колосално увеличение на богатството, подобряване на условията на живот и намаляване на абсолютната бедност, но са донесли и колосално увеличение на неравенството между хората и донякъде между страните. По думите му всичко това води до крайно изостряне на проблема с доверието. „Например не всички разбират приоритетността на проблема с промените в климата за световната общност“, каза Антониу Гутериш.
Генералния секретар на подчерта, че най-важните проблеми на света са дефицитът на доверие, бюрокрацията и ксенофобията. Като приоритетно направление в работата на ООН Гутериш отбеляза борбата с тероризма и поддържането на мира и припомни, че международната организация е създадена с главната задача да опазва мира.

Изтоник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder