Топ вести
Борисов се срещна със заместник-председателя на ЕК

Борисов се срещна със заместник-председателя на ЕК

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за еврото, социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис.
Домбровскис е в България за участие в конференция за представяне на специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.
Заместник-председателят на ЕК е представил пред премиера публикувания от Комисията Документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 година. Той е посочил, че подобно на Бялата книга, документът не е план, а основа за дискусия между страните-членки. „В него се представят различни идеи, чиято цел е да допринесат за изграждането на споделена визия за еврото, както и конкретни стъпки за нейното постигане“, е посочил Домбровскис.
В разговора е бил коментиран напредъкът по реформите, които страната ни осъществява във финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. Заместник-председателят на ЕК е отбелязал стриктното изпълнение от страна на България на Пакта за стабилност и растеж, както и ръста на българската икономика, който е над средното ниво за Европейския съюз. Според него основно предизвикателство за приемането на страната ни в еврозоната е преодоляването на макроикономическите дисбаланси.
Министър-председателят Бойко Борисов е посочил, че разрешаването на този проблем остава сред ключовите приоритети на правителството. Той е подчертал също, че се наблюдава подобряване на структурния баланс. В резултат на постигната фискална консолидация нивото на публичния дълг е стабилизирано на ниско и устойчиво равнище, далеч под средното за еврозоната и ЕС, е изтъкнал Борисов. Той е посочил също, че благодарение на добрата работа на приходните агенции и категоричната борба с контрабандата бюджетът трупа излишъци, като според прогнозните данни за май те ще надхвърлят 1,6 млрд. лева.
Запазването на фискалната устойчивост и воденето на последователна, прозрачна и предвидима данъчна политика ще продължи, защото е предпоставка за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране на трудовия пазар, които са основни приоритети за правителството, е посочил Бойко Борисов.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder