Джордж Сорос обвини премиера на Унгария, че създава мафиотска държава

Джордж Сорос обвини премиера на Унгария, че създава мафиотска държава

Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос обвини днес премиера на Унгария Виктор Орбан, че създава „мафиотска държава“ с поредица действия, които подкопават гражданските свободи.
В реч на икономически форум в Брюксел американския финансист разкритикува новото унгарско законодателство, което заплашва съществуването на Централноевропейския университет (ЦЕУ).
Висшето учебно заведение в Будапеща е основано от милиардера през 1991 г. в помощ на утвърждаването на демокрацията в бившите комунистически държави в Централна и Източна Европа.
Виктор Орбан твърди, че защитава Унгария от външно влияние. Критиците обаче възприемат действията му срещу ЦЕУ като атака срещу демокрацията.
86-годишният Сорос, който е преживял Холокоста, похвали унгарците за проведените през последните месеци големи улични демонстрации в защита на основания от него университет. „Изпълнен съм с възхищение за смелия начин, по който унгарският народ се съпротивлява срещу измамите и корумпираността на мафиотската държава, която Орбан създаде“, обяви финансиста.
В реакция говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач каза, че думите на американския милиардер издават, че той „има свой собствен политически дневен ред“. „Кой точно е Джордж Сорос и какво общо има той с Европа и нейната съдба? Защо онова, което той казва, има някаква тежест?“, попита Ковач. Той отбеляза, че „демократично избраните представители на страните членки (на ЕС) ще решат“ какви са отговорите на тези въпроси.

В речта си пред икономически форум, събрал видни индустриалци и представители на ЕС, американският финансист предрече, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде „извънредно вредно“ и за двете държави. Ако в хода на преговорите за Брекзита ЕС въведе сериозни вътрешни реформи, Лондон може после да се върне в блока, предположи той.

Сорос посъветва ЕС да устои на изкушението да накаже британците и да подходи конструктивно към преговорите за Брекзита. Съюзът се е превърнал в организация, в която еврозоната е вътрешното ядро, а другите членки заемат по-низши позиции, установи в същото време финансиста.
Сорос предложи вместо подхода на „много скорости“, според който всички страни в ЕС се движат в една посока с различно темпо, да се възприеме подход за Европа на „много писти“, който ще предложи на страните членки „широко многообразие в демократичния избор“, от което те ще извлекат големи ползи.

В статия за международната неправителствена медийна организация „Проджект синдикейт“, цитирана от Ройтерс, Сорос пише, че Европейският съюз е изправен пред „екзистенциална криза“ и не трябва да допуска продължителните преговори за Брекзита да го отклоняват от извършването на жизненоважните реформи. „Както изглежда, страните членки искат да си върнат суверенитет, вместо да отстъпят още от него“, отчита той и предлага ЕС да предприеме действия в три области: териториалната дезинтеграция (илюстрирана от Брекзита); бежанската криза и липсата на адекватен икономически растеж.

С победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция и очаквания резултат от парламентарните избори в Германия е възможно проевропейските тенденции да се засилят до такава степен, че „да бъде преодоляна най-голямата заплаха: банковата и миграционната криза в Италия“, пише американския милиардер.

Източник:

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder