Доналд Тръмп: САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Доналд Тръмп: САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Държавният глава Доналд Тръмп съобщи, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Американският президент каза, че прави това, за да защити работните места в Щатите. Според него поетите от Вашингтон ангажименти не са изгодни за страната.

Тръмп заяви, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за ново споразумение, чиито условия са справедливи към САЩ.

Сегашното споразумение поставяло в неизгодно положение Съединените щати в полза на други държави, каза още държавиния глава.

Америка „спира още сега прилагането на необвързващото Парижко споразумение“ и „драконовските финансови“ и икономически тежести, наложени й от него, подчерта Доналд Тръмп.

„Споразумението не е толкова за климата, колкото за това други страни да получат финансови преимущества пред САЩ, каза Тръмп и добави, че това няма да се случи докато той е президент.

„Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж“, допълни Доналд Тръмп.

От Европейската комисия изразиха дълбоко съжаление във връзка с решението на САЩ.

„ЕС ще засили своите връзки с настоящите партньори и ще търси нови съюзници от най-големите икономики в света до най-уязвимите островни държави“, допълниха от ЕК.

Американският държавен глава отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение.
По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.

Още по време на предизборната си кампания през 2016 г. американският президент остро критикува Парижкото споразумение за климата и обяви, че идеята за глобалното затопляне е измама, целяща да навреди на американската индустрия.

Той се зарече да „отмени” сделката до 100 дни след встъпването си в длъжност на 20 януари 2017 година.

Оттеглянето на Вашингтон вероятно ще задълбочи разногласията му със съюзниците. САЩ ще се присъединят към Сирия и Никарагуа – единствените страни, които не участват в историческото споразумение, подписано в Париж през 2015 г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди Тръмп, че Вашингтон не може просто да напусне споразумението и че този процес би отнел години.

Споразумението от Париж беше първият законово обвързващ глобален договор, с който 195 държави доброволно се ангажират да вземат мерки за намаляването на парниковите емисии.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder