Ток на черно?-„Tемите“ – финал на сезон 2 ( Част 1)

Ток на черно?-„Tемите“ – финал на сезон 2 ( Част 1)

Жители на квартал „Нов път“твърдят, че служители на ЧЕЗ във Видин прикачват незаконно към електрическата мрежа срещу заплащане. Софка Цанова е получила констативен протокол и глоба за над 900 лв от служители на дружеството.В протокола се твърди, че възрастната жена се е прикачила нелегално. Софка и синът и Тончо Кръстев казаха пред камерата на „Видин Вест“, че твърденията са пълна лъжа.
„Винаги съм била редовен платец, аз живея сама тук, децата са в чужбина. Как бих могла да се свържа сама“, попита Софка Цанова.
Майката на Лазар Еленков, отново възрастна, трудно подвижна и сляпа, получила констативен протокол за нелегално включване към мрежата и глоба за над 500 лв.
„Обяснете ми, как може майка ми в такова положение да се включи в тока“. пита Лазар
В случая на Софка, партидата се водела на починалия и съпруг. Тя и синът и опитали да я прехвърлят на името на жената, но от ЧЕЗ отказали.
От Дружеството отговориха след запитване на „Видин Вест“, че на 26 -ти април, тази година, при внезапна проверка на улица „Димчо Дебелянов“ в „Нов път“ са констатирани 7 неправомерни присъединявания към мрежата, за което са издадени и 7 констативни протоколи.
„Няма как да се допусне грешка при проверка на абонатите, всеки такъв има индивидуален електромер,“ казаха от пресцентъра на ЧЕЗ.
Вижте още за казуса ….

ПОЗИЦИЯ НА „ЧЕЗ-БЪЛГАРИЯ“ ЕАД
ЧЕЗ е отговорна компания, която от стъпването си в България, винаги стриктно е спазвала законовите и нормативни разпоредби, свързани с изпълнение на основните й ангажименти към клиентите и обществото, при спазване на принципите на публичност, равнопоставеност и прозрачност.
На цялата територия на Западна България, обслужвана от компанията, служителите на ЧЕЗ постоянно извършват планирани или внезапни проверки за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и за нерегламентирана консумация на електроенергия. В проверките участват и представители на Федерацията на потребителите в България.
ЧЕЗ винаги е била безкомпромисна и винаги е действала в рамките на правомощията си в случаите на установяване на такива нарушения. Освен прекъсване на нерегламентирани присъединявания към електроразпределителната мрежа, служителите на ЧЕЗ съставят констативни протоколи за установените нарушения. При установяване на нарушение компанията може да изиска плащане за максимум 3 месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.
Неправомерното използване на електроенергия ощетява редовните потребители на електроенергия, тъй като претовареността на системата в резултат на некоректни действия, води до чести повреди на електроенергийни съоръжения, което влошава качеството на доставка на електроенергия и създава неудобства на гражданите. Щетите от кражби на електроенергия ощетяват и Дружеството, тъй като средствата, които то изразходва за да възстанови повредените в резултат на неправомерно използване на електроенергия енергийни съоръжения, можеха да се вложат в подобряване на обслужването за потребителите. Трябва да се създаде обществена нетърпимост към подобен тип дейност. Призоваваме нашите клиенти, които са свидетели на нерегламентирана консумация, да подават сигнали в полицията. Потребителите могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес ntz@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия 0700 10 010.
ЧЕЗ е компания, безкомпромисна към служители, позволяващи си със своите действия да нарушават законови изисквания и морални принципи, установени в обществото и утвърдени в корпоративната й политика. Компанията се стреми да отговори на очакванията на клиентите си и да гради дейността си на лоялни отношения. Поради тази причина ние сме и ще бъдем безкомпромисни към нарушенията на професионалната етика и сме предприели практически стъпки за предотвратяването им. От началото на юли 2012 г. действа денонощна телефонна линия 0800 19 129 и адрес antikorupcia@cez.bg, на които клиентите и партньорите на ЧЕЗ могат да подават сигнали при съмнения за нарушаване на професионалната етика и прилагане на корупционни практики от служители на компанията. Свързването с денонощната телефонна линия 0800 19 129 е безплатно за клиента. Защитата на предоставените данни е гарантирана. Разговорите се записват автоматично и се прослушват от специалисти от отдел „Сигурност”. Сигналите се докладват лично на Регионалния мениджър на компанията.

Eкип:“Видин Вест“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder