Топ вести
„Поетическа обсерватория” в Белогадчик

„Поетическа обсерватория” в Белогадчик

В Белоградчик се проведе 37-тата по ред, „Поетическа обсерватория“, организирана от община Белоградчик, дружеството на писателите във Видин и Народно читалище „Развитие – 1893 г“. Културната проява, единствена по рода си за страната, се превърна в един от най-големите поетични празници у нас.
В приветственото си слово към участниците в културната проява, кметът на общината Борис Николов благодари на организаторите, че отново си дават среща тук на Астрономическата обсерватория, където още през далечната 1981 година е поставено началото. Той представи участниците в тазгодишното издание на поетичното събитие – поетесата Надя Попова, член на Съюза на българските писатели, преводач и журналист, главен редактор на вестник „Словото днес“, творецът – професор, доктор Веселин Борисов, Ненчо Славчев и Дияна Сиракова – Членове на Съюза на българските писатели, Колетка Павлова, Катерина Ненчева и Десислава Вълова и творци от община Белоградчик.
Денят, в който отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите герои за свободата и независимостта на България, в известна степен повлия на проявата и е похвално, че една част от стихотворенията бяха посветени на темата.
Авторски рецитал изнесе Надя Попова, а стихотворенията бяха от нейната най – нова поетична книга „Мними притежания“. Наред с другите стихотворения, тя представи и два цикъла от стихове – „Към тревата висока, под водата дълбока“- любовна лирика и „Посвещение на живи и мъртви приятели“. Сподели още, че освен литературата като цяло, тя много обича словото и духът на поезията.
Стихове за Белоградчишкия край рецитира творецът Веселин Борисов от своята книга „Шедьовърът на Бога – Белоградчик“. Прозвуча и стихотворението „Професия лекари“, посветено на Иван Попов.
И тази година свои стихове представиха и творци от Видинския регион.
Накрая кметът Борис Николов благодари на творците за приятните мигове и насладата, преживяни от срещата с поезията и им подари сувенири от Белоградчик, а водещият на поетичния празник – Ненчо Славчев, пожела на всички участници здраве и творчески успехи.

 

Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder