На курбан в махала Куцаровци

На курбан в махала Куцаровци

Петдесетница е един от големите Християнски празници, които се отбелязват на петдесетия ден след Великдени и във всички храмове се отслужва Света Литургия. Чества се и като празник на Светата Троица и се счита за рожден ден на Христовата църква.
Отколешна традиция е в центъра на Куцаровци – махала на с. Салаш, на този ден да се събират местните хора и гости и да се дава курбан за здраве и благополучие. Още през 1933 година тук е поставен оброчен кръст, който е обозначавал мястото на срещата.
Днес, макар тук да живеят малцина, е голямо желанието честването на големия християнски празник да бъде ежегодно и по този начин да се отбелязва и съборът на населеното място. По време на празника хората тук се увеличават десетократно – пристигат роднини и приятели от различни места на страната. Много от къщите тук вече са намерили своите нови обитатели. Най-много от тях са от град Козлодуй.
Негово Високоблагоговейство свещено иконом Рафаил – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, отслужи празничен водосвет и освети курбана. Участниците в празника бяха поздравени от кмета на община Белоградчик Борис Николов, който благодари на местното читалище и Даниела Иванова за добрата организация. Специални благодарности за неуморния труд бяха отправени и към Румяна Алексиева- кмет на Салаш, която не жали време и енергия, за да заслужи уважението на хората. От своя страна тя благодари на всички уважили празника и най-вече на спонсора на събитието Георги Кирков от Козлодуй. Обяви също, че следващата година проявата ще бъде спонсорирана от Методи Рангелов.
В разгара на празненството веселбата продължи с български народни хора, а за музикалното оформление умело се грижеше Игор Атанасков.


Екип ВидинВест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder