Павлова: България е сред първенците по усвояване на евросредства

Павлова: България е сред първенците по усвояване на евросредства

България е сред първенците по усвояване на европейски средства. Страната ни се нарежда на седмо място с 96% усвоени пари от еврофондовете. Това стана ясно от българския член в Европейската сметна палата Илиана Иванова по време на форум, посветен на употребата на финансови инструменти в България и Общността. Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова подчерта, че страната ни е давана за пример в Брюксел по отношение на употребата на финансови инструменти.
България е образец за ефективна употреба на финансовите инструменти сред държавите в ЕС, които използват този механизъм. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на форум, организиран от българската и европейската Сметна палата. Според Павлова през изминалия програмен период България успешно е създала фондове в подкрепа на финансовото развитие и е привлякла частен капитал, като инвестициите са подобрени.
„България се справя изключително добре. България е сред държавите с най-висока усвояемост и с най-добър ефект от инвестициите, именно чрез финансов инженеринг. Стартирахме със стартов капитал през 2007-2013 около 720 млн.лв., който беше удвоен, като в някои фондове и утроен“, коментира Лиляна Павлова. Инвестициите не само се реализираха в успешни проекти, но и има възвръщаемост и реинвестиране на възвърнатия ресурс от тези инвестиции, което всъщност в максимална степен покрива идеята и концепцията за тези фондове по линия на финансовия инженеринг.
Павлова беше категорична, че в следващия програмен период 2014 – 2020 г. ангажиментът на България ще бъде още по-голям, а ресурсът двойно по-голям, в размер на 1,5 млрд. лв. стартов капитал. Доброто усвояване на евросредства потвърди и Илияна Иванова – член на Европейската сметна палата.
Илияна Иванова – член на Европейската сметна палата: „От 75% равнище усвояемост за ЕС – на фона на тази картина страната се подрежда на седмо място по добра усвояемост с 96%“.
По нейни думи в последните години използването на финансови инструменти в България се е увеличило. За изминалия програмен период то е в размер на 16 млрд. евро, а за този – 26 млрд. евро. Сметната палата е проверила 1025 инструмента. Иванова обаче подчерта, че едва 154 от тях са успели да привлекат частни инвестиции. Друг проблем, по който трябва да се работи, според нея, е високият размер на таксите по финансовите инструменти и надвишаващи изплатените суми на крайните бенефициенти.

Източник: TV Evropa

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder