Меркел: Благодаря на България за решителната работа по охрана на границата

Меркел: Благодаря на България за решителната работа по охрана на границата

Благодаря на България за решителната работа по охрана на границата. Каза канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата си с българския премиер Бойко Борисов, която се проведе в Берлин. „Благодарим на България за ангажираността по осигуряване на границата с Турция. България е подобрила пазенето на тази граница, въпреки че страната не е в Шенгенското пространство. Мисля, че България е положила големи усилия“, добави тя. Меркел отбеляза, че страната ни полага усилия по охрана на не само на българо-турската граница, но и българо-гръцката, както и черноморската граница. „Работим много тясно по политиката на миграцията и бежанците. Това е общо предизвикателство към ЕС. За нас е важно всички да бъдат в състояние да просперират икономически. България все още е с малък доход на глава от населението. Затова пожелавам инвестициите в България да донесат плодове, така че хората там да могат да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка. Благодаря ти за посещението, скъпи Бойко“, заяви Ангела Меркел. „Насърчаваме всички немски фирми да се ангажират в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар. България от 10 години е член на ЕС и от 1 януари 2018 г. поема председателството на Съвета на ЕС и ние отговаряме на тяхната молба да подкрепяме България в изпълнението на тази функция“, допълни германския канцлер.
Меркел отбеляза, че ЕС е изправен пред големи предизвикателства – не само трябва да се водят преговори с Великобритания за Брекзит, но трябва да придвижи напред развитието на ЕС в една много трудна геостратегическа обстановка.
„Ние говорихме за това каква е ситуацията от гледан точка на България, тъй като тя от една страна граничи със Западните Балкани и има голям интерес от стабилност. Говорихме за т. нар. Берлински процес в Триест, на който ще говорим с представители на Западните Балкани. Важно е да дадем визия за надежда, за перспектива на тези страни, да ги подкрепим, тъй като има други геополитически актьори, които също са заинтересовани да имат добри отношения с тях. Ние искаме много ясно да се разбере, че нашето отношение към перспективата на тези страни остава непроменено“, коментира Меркел. Канцлера добави, че подкрепя страната ни и реформите в нея.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder