Откриха уникална находка в Троянския манастир

Откриха уникална находка в Троянския манастир

Откриха уникална находка от 1876 година в Троянската света обител по време на разчистване на монашески килии в най-старото – западно крило на манастира. Каза игуменът на манастира Величкият епископ Сионий.
При разчистване на най-старото крило на светата обител, където днес е изложена новата сбирка от икони към музейния комплекс, в стар сандък братята от манастира са намерени два черепа и надпис. На единия от черепите е изписано „йеромонах х. Сава“, а другият череп е без надпис, разказа епископ Сионий. В сандъкът е намерен надпис „Два черепа на монаси-революционери, посечени в двора на манастира. 1876 г.“.
Епископ Сионий е категоричен, че това са два черепа на монаси-революционери, които са посечени в манастира, както твърди надписът, при разгрома на Априлското въстание. Според него неслучайно и един от черепите е надписан. Това е била стародавна манастирска традиция след години тленните останки на починалите монаси да се надписват.
Епископ Сионий каза, че заедно с братята от манастира, историци и краеведи, ще се опитат да открият на кой монах е и другия череп.
Известно е, че Троянския манастир е тясно свързана с революционно-освободителните борби в България, както и че монасите от Троянския манастир са участвали в тези борби. Известен е фактът, добави епископът, че манастирът многократно е приютявал Апостола на свободата Васил Левски, който е създал единственият в страната революционно-монашески комитет в манастира, в който са участвали много монаси, между които Максим, Партений, Кирил и др.
В този революционен комитет монасите и младежите са наброявали 80 души, обеснява игуменът. Начело на комитета е бил поставен като председател архимандрит Макарий, подведен под клетва от самия Левски.
С намирането на уникалната находка ще се хвърли още светлина върху жестокото потушаване на Априлското въстание и участието на монаси от Троянски манастир в него, смята епископ Сионий. Епископът добави, че на 8 юни в Светата обител ще бъде показана новооткритата находка. Официално ще бъде отворена за вярващите и посетители на манастира новата библиотека – наречена “ Книгохранителница“, която е съхранили над 3500 тома стари книги, пазени векове в обителта.
Сред уникалните църковни книги има и дигитализирани копия, които ще бъдат достъпни за посетителите. Официално от 18 часа ще бъде открита и новата иконна сбирка, част от големия музеен комплекс на манастира, каза епископ Сионий. В обновените помещения ще могат да се видят сбирка от уникални стари икони и църковна утвар от различни периоди. Посетителите на манастира ще могат да видят и реставрирана монашеска килия, в която е живял игуменът на манастира архимандрит Хаджи Филотей, който заедно със Захарий Зограф са изографисали новата манастирска църква.
В библиотеката, в новооткритите музейни сбирки всеки ще може да се запознае с историята на манастира, с неговото място в образователното дело и в революционно-освободителните борби.
Откриването на библиотеката и показването на уникалната сбирка от икони, реставрирането на помещенията, в които те се помещават е станало възможно благодарение на финансовата помощ, оказана на светата обител от българското правителство чрез Министерството на финансите, каза епископ Сионий, който благодари на правителството.
Той каза, че е уверен, че и в бъдеще кабинетът ще подпомага финансово, както е изразил готовност, пълното възстановяване на най-старото западно крило на манастира, за да се превърне светата обител в привлекателно място за поклонници и туристи, за да се съхрани във вековете историята и паметта на българщината и Българската православна църква.
На 8 юни от 18 часа с откриването за посетители на библиотеката и музейните сбирки в Троянската света обител „Успение богородично“ ще бъде дадено началото на новия поклонническо-туристически сезон. През миналата година Троянският манастир беше обявен за най-посещавания манастир от поклонници и туристи в България за 2016 г., разказа епископ Сионий.
Той обяви, че официалното откриване на новите музейни сбирки ще стане по традиция на 15 август – храмовия празник на манастира – „Успение Богородично“. По традиция на храмовия празник присъства и българският патриарх Неофит. Това е денят, когато от църквата се изнася за поклонение чудотворната икона на Света Богородица троеручица.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder