Икономист: България има шанс да влезе в еврозоната през следващите между 5 и 7 години

Икономист: България има шанс да влезе в еврозоната през следващите между 5 и 7 години

България има шанс да влезе в еврозоната през следващите между 5 и 7 години. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев. Според икономиста страната ни е в чакалнята на еврозоната още с присъединяването си към Европейския съюз, като въвеждането на еврото е наше право и задължение. По негово мнение три са обаче проблемните области, за които трябва да бъде намерено решение, като крайният срок за това е до 2025 година.
„Една от трите проблемни области, които бяха белязани отвън от зам.-председателя на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровски – той смята, че имаме ниска степен на сближаване на икономиката ни, спрямо средноевропейските нива. Това е огромен проблем за България. Второ, имаме дисбаланси в икономиката и в банковата система. И трето, имаме неясен засега механизъм за точно определяна на минималната работна заплата. Тези три проблемни области трябва да бъдат разрешени в обозримото бъдеще, като то е до 2025 г. Ако в една от трите проблемни области постигнем успех в следващите година и половина, две, три – ще е голям напредък. За останалите 3 до 5 години може да се каже, че е напълно вероятно да се случи“, посочи той.
Проф. Дуранкев допълни, че България би усетила единствено положителен ефект от присъединяването си в еврозоната, като валутният резерв ще стане излишен, всички дългове на страната ще могат да бъдат върнати и останалите средства да се използват за инвестиции. Според икономиста Еврозоната предоставя позитиви, от които и страната ни ще може да се възползва, като намаляване на безработицата и увеличение на минималните работни заплати.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder