Изненадващи находки на вкаменелости на кожа на тиранозаври

Изненадващи находки на вкаменелости на кожа на тиранозаври

Какво ли би било да протегнеш ръка и да докоснеш Tyrannosaurus rex? Дали звярът би бил покрит с алигаторска броня или с гладки пера като на щраус? Или пък истината е някъде по средата?
Палеонтологът Скот Пърсънс от Университета в Албърта, си задавал подобни въпроси от малък. Преки доказателства, че тиранозавър Рекс е бил с оперение няма, но вкаменелостита на пернатите му роднини, намерени през последните две десетилетия, постепенно започнали да отхвърлят идеята, че всички динозаври билипокрити с люспи.
Днес, благодарение на изследване на вкаменелост на динозавърска кожа, публикувано в Biology Letters, най-сетне разполагаме с отговора. Палеонтологът Пърсънс и колегите му изследвали новите отпечатъци от вкаменелост на кожа на T. rex , открити край Бейкър, Монтана и ги сравнили с други вкаменелости на тиранозаври, в това число Albertosaurus, Daspletosaurus, Gorgosaurus, and Tarbosaurus.
Екипът от специалисти открил обща шарка сред тиранозаврите: кожата на всички била покрита с малки, ситни люспи, а не бухнали пера.
„Сега, след като разполагаме с множество запазени парчета кожа на тиранозаври от различни части на тялото вече е ясно, че поне по-голямата част от T. rex не са били покрити с пера“, казва Пърсънс.
Това не означава, че Тиранозавъра не е имал никакви пера, обяснява палеонтологът, но ако е имал пера, те са били оскъдни. Доказателствата показват, че по-голямата част от големите хищници били „покрити с обичайните за влечугите люспи“.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder