Откриха огромен храм на ацтеките в Мексико

Откриха огромен храм на ацтеките в Мексико

Археолози откриха огромен храм на ацтекски бог на вятъра и зала, в която ацтеките са играли кървави игри с топка, бяха намерени в центъра на Мексико Сити.
Откритите от тях след интензивни разкопки храм на Ехекатл-Кецакоатл и разположеното до него игрище. Има записки, които показват, че испанският конквистадор Ернан Кортес е присъствал на ритуалните игри с топка на ацтеките през 1527 година. Той е бил поканен от последния император на ацтеките Монтесума, чиято империя испанците били завладели.
Според историците при играта на топка участниците използвали бедрата си, за да задържат топката в играта и да си я подават. Играта обаче имала и по-мрачна страна – тя включвала и човешки жертвоприношения. Археолозите са открили 32 комплекти човешки шийни прешлени, които свидетелстват най-вероятно за обезглавяване на хора като част от религиозен ритуал. Само част от тази структура е останала запазена – стълбище и част от площадката.
Според специалистите дължината на помещението в оригиналния му вид е била около 50 м. Храмът от своя страна представлява гигантски полукръг, разположен върху по-широка правоъгълна основа. Диаметърът е бил около 34 м, а височината – четири метра. Според министъра на културата на Мексико Мария Кристина Гарсия това откритие е нова възможност да се преоткрие блясъка на град Теночтитлан. Той е бил столица на държавата на ацтеките и се е намирал на мястото на съвременния град Мексико Сити.

Източник: National geographic

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder