Таяни: Очаква се нова вълна мигранти заради климатичните проблеми

Таяни: Очаква се нова вълна мигранти заради климатичните проблеми

Очаква се нова вълна емигранти, този път заради климатичните проблеми и заради увеличаващия се глад в Африка. Прогнозата направи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Той призова за финансови санкции към страните, които не участват в солидарното разпределение на търсещите убежище в Европа, предаде БТВ.
Всички европейски институции и държави трябва да изиграят своята роля, за да се намери решение на проблемите – категоричен беше Таяни.
„Някои държави, например Афганистан, се смятат за рискови, а други за не толкова рискови. Въпреки че се стремим към обща система и еднакви правила и стандарти, на някои места на базата на това дават или отказват убежище”, обясни председателят.
В края на месеца европейският парламент организира конференция на високо равнище, на която ще присъстват и лидери на африкански държави, за да бъдат обсъдени вариантите за решение на задаващата се нова криза.
В същото време на много места на Стария континент се увеличава негативното отношение към бежанците.
Андраш Ковач е директор на унгарската неправителствена организация „Менедек“, която работи с мигранти. Той и колегите му многократно са получавали заплахи заради дейността си.
„Истината е, че има увеличение на враждебността и ние виждаме това всеки ден. Хората, с които работим ни разказват истории за обиди и грубости. В същото време обаче има и местни общности, които са много позитивни и отворени към бежанците”, каза Андраш Ковач.
В Унгария закрила получават годишно по-малко от 500 бежанци.
Ако бъдат приети промени в регламента за разпределение на мигранти, страната ще трябва да увеличи драстично броя им или може да се стигне до финансови санкции по новите правила.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder