Йотова: Няма добра комуникация между европейските институции и гражданите

Йотова: Няма добра комуникация между европейските институции и гражданите

Няма добра комуникация между европейските институции и гражданите, смята вицепрезидентът Илияна Йотова, която днес откри в София дискусия на тема „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо“. Форумът е в рамките на проекта „Европа и аз“ на Българското училище за политика и се подкрепя от Европейския парламент.
Визепрезидентът определи, че от 1979 г. – от момента, в който се провеждат евроизбори, до сега с около 20 процента са намалели гласовете на европейските граждани, които са участвали във вота. Тази тенденция се забелязва и в България и делът на гласуващите на евроизборите също намалява от 2007 г. Йотова постави въпроса защо европейските граждани не се интересуват от темата за европейските институции и намалява интересът им към гласуването.
Според Илияна Йотова една от причините е тежката комуникация между институциите и европейските граждани.
Т. нар. брюкселски език е неразбираем, хората често казват, че не разбират защо се взема едно или друго решение, защо се води една или друга политика, смята Йотова. По думите й е малко и информацията, която идва от европейските институции, как конкретна политика ще повлияе върху живота на хората, върху семействата им.
Ако в следващите години не се направи нещо в тази посока, тази пропаст ще се задълбочава, предупреди тя.
Йотова беше категорична, че въпреки всички трудности, България има огромната чест, отговорност, права и задължения да бъде част от европейското семейство, и отбеляза, че съвременните предизвикателства са такива, че нито една страна не може са се справи с тях сама.
Според вицепрезидентът трябва да се избавим от схващането, че в ЕП се вземат решения, които трябва да изпълняваме в България. В европейските институции се правят политики и от нашите представители там, с гласовете на евродепутатите ни се вземат важни решения, поясни Йотова.
Евродепутатът Андрей Ковачев отбеляза, че не трябва да се ограничава ЕС до темата за еврофондовете. Споделяме общи ценности с европейските държави и народи и това е основната идея – че сме обединени, че искаме да живеем в свободен и демократичен свят, отбеляза той.
Евродепутатът Илхан Кючюк коментира, че отдавна Европа не е Европа на нациите, не е и на регионите, а става територия на свободното гражданско общество. Големите предизвикателства не могат да бъдат решени, ако не обединим усилия, ако не разберем, че големите предизвикателства на нашето съвремие не са локални, не могат да бъдат местни, а са глобални, отбеляза Кючюк. Той призова младите хора да гласуват не само на евроизборите, но и на всички видове избори.
Евродепутатът Момчил Неков обърна внимание на образованието и знанията и каза, че е мит мнението, че щом един българин има мобилен телефон, той е и дигитално грамотен. Евродепутатът посъветва младите хора да различават фактите от мненията.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder