Учени: Водата в мантията на Земята е почти колкото в Световния океан

Учени: Водата в мантията на Земята е почти колкото в Световния океан

Международен екип от учени установи, че в дълбините на земните недра има почти същото количество вода, каквото е в океаните.
Екипът е правил експеримент със скали, типични за мантията, и по-определен за буферния слой в нея на дълбочина от 410 до 660 километра. Той разделя горната от долната мантия.
„Ако изчисленията ни са верни, това означава, че има голямо количество вода под земната кора. Общото ѝ количество е почти същото, колкото е водосборът на Световния океан“, обяснява Фей Хунчжан от университета в Байройт, Германия.
По-голямото количество от водата в мантията е заключено в кристалите на минерали под формата на йони, отколкото в течно състояние.
Откритията се основават на имитация на условията, в които се намират минерали, като рингудит, в мантията на планетата. Оказа се, че водата в състава на определен минерал му придава наблюдавания вискозитет (плътност).
„Това са много сложни и добре проведени експерименти, който са част от разрастващата се обща картина. За нея допринасят лабораторни и полеви наблюдения чрез геофизични изследвания и проучвания на средата. Анализите показват, че слоят между горната и долната мантия съдържа значително количество вода“, каза Греъм Пиърсън от университета на Албърта, Канада.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder