Топ вести
Уволниха шефка на старчески дом заради източване на пари

Уволниха шефка на старчески дом заради източване на пари

Началника на домовете за възрастни хора с деменция и за стари хора в село Добридол – Наталия Славчева е уволнена дисциплинарно от 1 юни за тежки нарушения. Тези дни ще бъде обявен конкурс за управител. Славчева не е на работа от началото на годината, след като одитори и икономическа полиция започнаха проверки след сигнал за злоупотреби в големи размери. По предварителна информация от социалните заведения са източени около 200 000 лева. Установени са нарушения от всякакво естество – документални и присвоявания в големи размери. Резултатите от проверката са внесени от прокуратурата, а по случая е образувано следствено дело, което е под надзора на Окръжна прокуратура – Монтана. „Делото е образувано на 3 май срещу длъжностно лице по чл. 282, ал. 2 от НК. Няма фиксирана сума за нанесените щети, те ще се констатират в хода на разследването. Наталия Славчева е разпитвана като свидетел“, каза говорителят на прокуратурата в Монтана – Лилия Йорданова.
Първоначално началничката си взела отпуск, за да не пречи на разследването, а след 26 март представила в Общината три болнични листа за по месец от „Сити клиник“ с две различни диагнози. Въпреки заболяванията, Славчева се включила в кампанията за парламентарните избори като кандидат за депутат от листата на ДПС, от която партия е и общински съветник в момента. За да бъде уволнена по време на болничен, от Общината поискали и получили разрешение от Инспекцията по труда. В мотивите за дисциплинарното й уволнение, разписани на 7 страници, са липса на Система за финансово управление и контрол на Домовете в Добридол, довели до редица тежки финансови нарушения, извършвани фиктивни сделки със съмнителни или несъществуващи фирми за около 185 000 лв. за четири години, сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки при снабдяването на храни за домуващите, нерегламентирани пътувания – командировки за над 33 000 лв. за четири години от Славчева и близки до нея хора, изплащани допълнителни възнаграждения на персонала и нея самата, без законово основание, установени липси на хранителни продукти в склада и др.
Делегираният бюджет за издръжката на социалните заведения, в които домуват 75 човека, е близо 600 000 лв. годишно. Настанените в институцията възрастни хора внасят и голям процент от пенсиите си. Ако се докажат нарушенията за собствена облага и причинени вреди от човек, който заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема управленска длъжност, пише н Наказателния кодекс.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder