Топ вести
Нов български храм бе осветен във Виена

Нов български храм бе осветен във Виена

В Неделята на Всички светии, бе осветен нов български храм, посветен на свети Иван Рилски Чудотворец в австрийската столица. Освещаването бе извършено от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията – Негово високопреподобие архимандрит Атанасий Султанов, българските свещеници във Виена отец Иван Петкин и отец Симеон Минчев, клирици гости от България.
Нашите православни църковни общини в Западна и Средна Европа ползват за своите потребности предимно католически и протестантски храмове, предоставени ни за ползване, както и наети за целта помещения. За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г. Храмът във Виена е вторият собствен храм изграден специално за духовните потребности на нашите вярващи сънародници живеещи в Австрия, по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец – сподели митрополит Антоний.
Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България, както и от Българската държава в лицето на дирекция „Вероизповедания“ при Министерския Съвет.
Събитието бе зачетено от висши църковни и светски представители от България и Австрия.

Източник: Focus news
Снимка: Nbox

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder