Киров: Членство в НАТО на страните от Западните Балкани би постигнало относително спокойствие в региона

Киров: Членство в НАТО на страните от Западните Балкани би постигнало относително спокойствие в региона

Членство в НАТО на страните от Западните Балкани би постигнало относително спокойствие в региона, но то може да се реализира единствено след като бъдат постигнати основните критерии за това, заяви ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според него, трябва да се оценят опитите на съседна Македония за присъединяване към ЕС и НАТО, което би направило югозападната ни съседка по-сигурна и предвидима. „Трябва да имаме предвид, че един от основните критерии за членство в НАТО и ЕС е наличието на добросъседство. Македония очевидно ще се стреми към това, защото след посещението на Зоран Заев в Брюксел е обявено негово посещение в България“, отбеляза генерала.
„Що се отнася до Босна и Херцеговина и там нещата са сложни от гледна точка на устройството на това държавно образувание, съставено от три части и което има неустановен, все още нестабилен начин на управление, предвид протекционния принцип, на който се сменят председателите на председателството на републиката, предвид откровените сапаратистки тенденции, изявявани от ръководството на Република Сръбска и предвид аспирациите от страна на Сърбия към Босна и Херцеговина, пречупени през призмата на близките отношения с Република Сръбска“, коментира ген. Кирчо Киров.
Той добави, че конфликтните процеси на Балканите продължават, като се развиват на различни етапи и периоди. Ролята на България значително се е променила през годините, като страната ни е важен фактор, както за решаване на проблемите на полуострова, така и гарант на сигурността. „Необходимо е обаче да се обърне сериозно внимание на службите за сигурност, тяхното финансиране и недобрата кадрова политика“, каза още ген. Киров.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder