Разследват циментен концерн за финансиране на терористични дейности

Разследват циментен концерн за финансиране на терористични дейности

Франските власти са започнали разследване срещу френско-швейцарския циментен концерн ЛафаржХолсим (LafargeHolcim) по подозрение, че финансира терористични дейности в Сирия, създавайки по този начин опасност за човешки животи.
Със случая са се заели трима следователи, единият от които е специализирана в борбата срещу тероризма, а другите двама – във финансови престъпления. Официален представител на ЛафаржХолсим, най-големия в света производител на цимент и строителни материали, се въздържа от коментар по тази информация.
През януари около ЛафаржХолсим избухна скандал, че компанията е превеждала средства към терористични групи, включително на „Ислямска държава“.
Филиалът на френската компания в Сирия е влязъл в контакт с бунтовници от ИД през 2013-2014 година, за да гарантира функционирането на своя циментов завод в североизточната част на Сирия. Този завод спря работа на 19 септември 2014 година.
В края на април главният изпълнителен директор на концерна Ерик Олсен подаде оставка, седмици след като компанията призна, че подразделението й в Северна Сирия е сключвало споразумения с въоръжени групировки, за да може да развива дейността си там.
Френското Министерство на икономиката се обърна към прокуратурата, за да бъде изяснено имала ли е компанията сговор с ИД. Прокуратурата бе сезирана и от Асоциация за защита на правата на пострадалите от икономически престъпления.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder