Топ вести
България, Италия и Литва тренират със самолети „Спартан“ за подобряване на оперативната съвместимост

България, Италия и Литва тренират със самолети „Спартан“ за подобряване на оперативната съвместимост

Екипажи от Военновъздушните сили на България, Италия и Литва със самолети C-27J „Спартан“ тренират за подобряване на оперативната съвместимост в рамките на летателната тренировка Balkan Spartan – 2017, която започна миналата седмица и ще продължи до 16 юни.
Силни ветрове в района на Пловдив наложиха промяна в днешните планове за учението. Минаваме на „план Б“, в който отпадат планираните със Специалните сили парашутни скокове и ще се изпълняват наземни операции по товарене и разтоварване с максимално натоварване на машините, военнотранспортните самолети ще прелетят до мястото през планинска местност на минимална безопасна височина, каза директорът на тренировката полк. Румен Кондев, който ръководи инспекцията „Безопасност на полетите“ към ВВС.
Учението се осъществява от столицата, но елементи като парашутни скокове, авиомедицинска евакуация и други дейности се извършват на специално отвореното за тренировката летище Чешнегирово, обясни директорът. За трениране на полети на пределно малка височина над планинска местност се лети над Родопите. Става въпрос за 100 метра над земята.
Учението е започнало на 7 юни, екипажите са пристигнали в неделя, а от понеделник е започнала работата по тренировката. В първия ден е имало запознаване с района на учението, вчера са извършвани парашутни скокове със Специалните сили. Утре парамедици от Военномедицинската академия ще тренират медицинска евакуация. Учението е второ поред от поредицата Balkan Spartan, отбеляза полковника. Разликата от миналогодишното е, че литовците участват за първи път. Новото тази година е включването на медицинска евакуация, както и това, че учението вече е поставено във фиктивен сценарий и задачите се обвързват с него. В тренировката участват екипажи от България, Италия и Литва, с обслужващия персонал общо участниците са общо около 75 души.
Целта на тренировката е подобряване на оперативната съвместимост, посочи Румен Кондев. Понеже и трите страни оперират с военнотранспортни самолети „Спартан“, идеята е да се постигне взаимозаменяемост, за да могат в коалиционна среда да си помагат, като се уеднаквят процедурите. Сценарият на Balkan Spartan е свързан и с учение на „Граф Игнатиево“, за да се изпълняват задачите в обща среда.
Горди сме да сме тук, каза италиански офицер, който благодари за домакинството на българските ВВС за втора поредна година. Средата е идеална за полети, допълни той. Най-важно е да подсигурим, че един ден ще работим по еднакви процедури и да сме оперативно съвместими в различни условия, добави военният.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder