Топ вести
Над 1000 души у нас чакат за трансплантации

Над 1000 души у нас чакат за трансплантации

Повече 1000 души в България чакат за трансплантации, броят им се променя ежедневно. Това каза д-р Мариана Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантации, предава БНР. Има и хора, които умират, докато чакат, добави тя. Кръстосаното донорство трябва да се разреши в страната ни, тъй като това е живо донорство, смята д-р Симеонова. Тя допълни, че в част от държавите с добре развито донорство дори не се налага кръстосано донорство.
Положително е, че трансплантациите не намаляват от 2014 година насам, която се смята за най-силната година, изтъкна д-р Симеонова. Междувременно от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония организират дарителска кампания за 34-годишен мъж. Той е одобрен от Комисията за лечение в чужбина за бъбречна трансплантация, но са необходими 6 хиляди лева за престоя му за рехабилитация след операцията. Пациентите, които вече са преминали трансплантация, отчитат липсата на Център за следтрансплантационно наблюдение в България като един от основните проблеми на тяхната терапия. За целта хората пътуват в чужбина и осигуряват сами своя престой зад граница. Председателят на пациентската организация Наталия Маева разказа, че страната мисли за самата операция, а не мисли за времето, когато пациентът трябва да се чувства добре след нея.
В коментар за липсващия център за следтрансплантационно наблюдение тя заяви, че имат много победи в тази битка. „Само преди две години имаше т.нар. лимит за осигуряването на средства при разрешена трансплантация в чужбина. Наложи се първият трансплантиран пациент да доплати сам 30 хиляди евро за самата трансплантация. Успяхме да премахнем този лимит“, обясни Маева.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder