Топ вести
Около 860 кръводарители от началото на годината във Видин

Около 860 кръводарители от началото на годината във Видин

През 2004 година стартира инициативата 14 юни да бъде отбелязван като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители. Датата не е избрана случайно – на 14 юни е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. На този ден нека погледнем ситуацията с кръводаряването във Видин.
От кръвния център в града отчитат, че през 2016 година в Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ „Света Петка“ – Видин са преминали около 2010 кръводарители. Анализите показват, че през 2016 година 33% от събраната в кръвния център кръв е била за видински граждани, които се лекуват в болници в други области, най-вече в София. Броят на кръводаряванията от 1 януари до 12 юни 2017 година е 856, като на тази база очакванията на специалистите в кръвния център са, че през настоящата година общият брой на кръводарителите няма да е по-различен от отчетените за миналата година резултати.
От кръвния център във Видин разказват, че на пръсти на едната ръка се броят истински доброволните дарители, повече са даряванията на кръв, които медиците определят като „роднински“ – тоест, роднини и близки на болни, нуждаещи се от кръвопреливане, даряват кръв. Не са рядкост, обаче, и случаите на дарители, които са овъзмездени от близките на пациент – според запознати тарифата, по която работи този „черен“ пазар на кръв във Видин, е 50 лв. за кръводарител.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder