Топ вести
Осъдиха турски опозиционен депутат на 25 години затвор

Осъдиха турски опозиционен депутат на 25 години затвор

Един от лидерите на турската опозиционна Народно-републиканска партия, депутатът Енис Бербероглу, бе осъден на 25 г. затвор по обвинения за държавна измяна.
Бербероглу, зам.-председател на основната опозиционна партия, е първият депутат-републиканец осъден на затвор. Присъдата бе произнесена вчера от истанбулски съд.
Според съратниците на депутата присъдата е опит за сплашване на опонентите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайп Ердоган.
Вкарването в затвора на депутат е горчив пример за това, че съдебната система е под контрола на изпълнителната власт, заяви Народно-републиканската партия.
Депутатът Бербероглу беше обвинен, че е предал на в. „Джумхуриет“ секретни материали, дискредитиращи турското правителство. Прокурорът поиска доживотна присъда.
През май 2015 г. „Джумхуриет“ публикува видеозапис с полицаи, които залавят камион с оръжие и боеприпаси в Южна Турция. По данни на изданието оръжието е било предназначено за ислямисти в Сирия и следите му водят към турските разузнавателни служби.
Властите твърдяха, че камионите, заловени близо до сирийската граница, са превозвали помощ за сирийските туркмени, които Анкара подкрепя.
През есента на 2015 г. главният редактор на „Джумхуриет“ Джан Дундар и журналиста Ердем Гул бяха арестувани и обвинени в държавна измяна, шпионаж и клевета срещу властите, както и в разпространяване на невярна информация. Искът против двамата журналисти подаде лично президентът на Турация. Дундар и Гул бяха признати за виновни и осъдени на 5 г. затвор.

Източчник: Мениджър news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder