Уницеф: Всяко пето дете в богатите държави живее в бедност

Уницеф: Всяко пето дете в богатите държави живее в бедност

Всяко пето дете в богатите държави живее в бедност, сочи доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).
Мнението на експертите е, че недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем.
При изготвянето на доклада са проучени 41 държави с високи и средни доходи – редица страни от Европа, Източна Азия, Океания, Северна Америка, а също Израел, Мексико и Чили.
Анализът установява и няколко положителни тенденции като намаляване на бременностите в тийнейджърска възраст и употребата на алкохол сред младежта.
Най-добри резултати по няколко показателя за благоденствие на децата имат скандинавските страни, Германия, Швейцария, Южна Корея, Словения и Холандия.
Южна и Източна Европа, както и държавите от Латинска Америка, показват тенденция към най-високи нива на детска бедност, според проучването.
С близо 30 процента САЩ също са значително над средния за света показател от 21 процента.
По-високите доходи не водят автоматично до подобряване на ситуацията за всички деца, отбелязва Сара Кук, ръководител на изследователското подразделение на УНИЦЕФ, базирано в Италия.
Например Япония, САЩ и Канада са сред страните с най-слабо ефективни социални и данъчни политики за намаляване детската бедност.
УНИЦЕФ оценява различни фактори за благоденствието на децата.
Средно едно от осем деца в богатите държави няма сигурност при набавянето на храна. Съотношението стига до едно към три в Турция и Мексико.
Една трета от 15-годишните деца в страните, обхванати от анализа, нямат основни умения за четене, математически и научни познания.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder