Йълдъръм: Газопроводите през България ще гарантират енергийната сигурност на ЕС

Йълдъръм: Газопроводите през България ще гарантират енергийната сигурност на ЕС

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм съобщи пред своя гръцки колега Алексис Ципрас, че газопроводите, които ще пресекат българската територия ще осигурят енергийната сигурност на ЕС.
Министър-председателите на Гърция и Турция Алексис Ципрас и Бинали Йълдъръм обсъдиха в Атина продължаването на газопровода „Турски поток“ на гръцка територия.
Министърът на Гърция каза, че расте сътрудничеството между двете държави в области, имащи стратегическо значение не само за тях, но и за региона, за Европа и за европейско-турските отношения.
„В енергийния сектор нашето сътрудничество в изграждането на тръбопровода TAP/TANAP е основа за развитието на така наречения „Южен газов коридор“, с отклонения за всички балкански страни. В същото време, в рамките на многовекторната енергийна политика, която ние подкрепяме, двете страни активизираха диалога за удължаването на тръбопровода „Турски поток“, заяви Ципрас.
Алексис Ципрас отбеляза, че Трансадриатическият газопровод /ТАР/ се изгражда с бързи темпове.
Йълдъръм потвърди, че двете страни продължават сътрудничеството в енергетиката. „ТАР е продължение на газопровода TANAP. ТАР отива към Италия и се реализира, и ние реализираме съвместен проект за газопровод с Русия“, турския премиер.
„Вярвам, че със завършването на тези проекти за тръбопроводи, които ще пресекат българската и, възможно, гръцката територия, ще се осигури безопасността на доставките на енергийни ресурси в страните от Евросъюза“, каза Бинали Йълдъръм
„Турски поток“ е нов експортен газопровод от Русия за Турция по дъното на Черно море. Той се изгражда на мястото на „Южен поток“, който Русия прекрати заради некоструктивната позиция на ЕС. През май 2017 г. „Газпром“ стартира строителството на морския участък от „Турски поток“.
Първата отсечка от газопровода е предназначена за доставката на „синьо гориво“ за турските потребители, втората – за газоснабдяването на страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка от отсечките е 15,75 милиарда куб.м. газ годишно. Строителството на „Турски поток“ трябва да приключи в края на 2019 г. Русия многократно е подчертавала, че ще започне изграждането на отсечката за ЕС само, ако има гаранции от Брюксел.

Източник: Труд

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder