Топ вести
Тилърсън готов със специална програма за отношенията с Русия

Тилърсън готов със специална програма за отношенията с Русия

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е разработил програма, в която са изложени три основни направления за изграждането на конструктивни работни отношения с Русия. Първият стълб на програмата е да се убеди Русия, че действия срещу САЩ ще са контрапордуктивни и за двете държави. Според разработката, ако Русия предприема действия, които са директно насочени срещу американски интереси – например доставка на оръжия на талибаните в Афганистан, САЩ ще реагира.
Разкритията за втория стълб посочват, че конкретните направления засягат Сирия, Северна Корея и кибер сигурността. Конкретно американският секретар търси начин да намали стокообмена между Русия и КНДР. Един от основните постулати в документа е важността от съхранението на „стратегическата стабилност“ с Русия, чрез общата работа върху редица дългосрочни взаимни геополитически цели. Това е и третият стълб от стратегията. „В момента руско-американските взаимоотношения са на лошо ниво. Не искаме съвсем да изчезнат в канализацията“, изтъква представителят от ведомството. „Това е комбинация от репресиране и едновременно с това ангажиране по въпроси, където може да има конвергенция“, каза Стивън Пайфер, бивш посланик на САЩ в Украйна и учен от Института „Брукингс“, след преглед на въпросните документи. По думите му тази програма е изключително сходна със стратегията, съставена от администрацията на Обама през 2015 година. Единствената и основна разлика е, че политиката на Обама, изготвена от старшия съветник по руските въпроси в Белия дом Селест Уоландър, целеше да направи страните от Източна и Централна Европа „по-устойчиви срещу руските тактики“ чрез различни програми за изграждане на демокрация и чрез разгръщането на Съвместната оперативна група за бързо реагиране на НАТО. Освен това, за разлика от Обама, Тръмп рядко се вслушва в препоръките на своите съветници и много често действа на своя глава. Трудно е да се предвиди дали той би се придържал към програмата на държавния секретар, или ще се устреми към по-амбициозна сделка с Русия.
„Говорим за програмата на Тилърсън. А ако научихме нещо за последните четири месеца, то е, че президентът може да се отметне във всеки един момент“, уточни още Пайфър.

Източник: actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder