Учени: Избелването на коралите започва да намалява

Учени: Избелването на коралите започва да намалява

Избелването на кораловите рифове по света изглежда, че постепенно намалява след пик от три години, информира Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата. Това бе най-дългият период от 80-те години насам за този много опасен за коралите феномен. Според проучванията избелване на коралите вече не се случва в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, което вероятно означава край на този разрушителен за и без това крехката морска екосистема феномен. Специалистите ще следят внимателно температурата на повърхността на океаните и избелването на коралите през следващите шест месеца, за да потвърдят края на това явление, което започна в началото на 2015 година. То е най-сериозното в световен мащаб, тъй като е най-продължителното, най-мащабно и най-унищожителното наблюдавано някога, подчертава Марк Икън – координатор в НАСА за наблюдението на екосистемите.
От 2015 г. всички коралови рифове на земното кълбо бяха изложени на температура на водата по-висока от нормалната и при 70% това продължи достатъчно дълго, за да се стигне до избелване. Този феномен се наблюдава, когато коралите, в резултат на повишаване на температурата на водата, изхвърлят едноклетъчните водорасли, с които живеят в симбиоза – зооксантелите. Те доставят на коралите тяхната храна и им придават цветовете. Без зооксантелите коралите умират.
Първото избелване на корали в световен мащаб е регистрирано през 1998 година, когато топлото екваториално течение в Тихия океан Ел Ниньо е особено силно. Следващият път, когато този феномен беше наблюдаван, беше през 2010 година. Ако той е ограничен във времето, коралите могат да преживеят и да се регенерират, но продължително избеляване е фатално за тези видове организми.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder