Манолова предлага създаването на национална коалиция срещу насилието и телесните наказания над деца

Манолова предлага създаването на национална коалиция срещу насилието и телесните наказания над деца

Да се създаде национална коалиция срещу насилието и телесните наказания над деца, в която да се включат неправителствени организации, родители, училището и специалисти, предложи омбудсманът Мая Манолова на Национална кръгла маса, посветена на насилието над децата. Форумът е организиран от омбудсмана и от фондацията П.У.Л.С.
Според Манолова коалицията трябва да има за цел да предложи законодателни промени срещу насилието и телесните наказания и да създаде атмосфера на нетърпимост към подобни прояви. Промените трябва да забранят насилието и то да бъде ясно дефинирано.
Да се подкрепя позитивното родителство, както и да се повиши осведомеността за последиците от телесни наказания за децата, също трябва да задача пред коалицията, твърди Мая Манолова.
Омбусматът отбеляза, че в столицата има само два кризисни центъра за лица, върху които е упражнено насилие. Според нея в страната те са само 18, но не и във всички области.
Според анкета, направена от институцията на Манолова, 499 деца са отбелязали, че са били обект на насилие. От тях 158 заявяват, че това се е случило в училище, 204 на улицата, а 89 вкъщи. Общо са гласували 766 деца. Тя обаче отбелязва, че поради страх много от децата – обект на агресия, не посочват, че тя се случва в семейството им.
На въпроса към кого биха се обърнали за помощ, ако са жертва на насилие, от 440 гласували деца 191 отбелязват – към полицията. 116 от децата маркират – към родителите, а по 14 – към учителите и органите за закрила на детето. Според анкетата 105 деца отговарят, че няма да се обърнат към никого.
Председателят на фондацията П.У.Л.С. Екатерина Велева коментира, че най-тревожното е, че българинът не разпознава телесното наказание като форма на насилие, а като възпитание. Целта трябва да бъде тези нагласи да се променят, добави тя.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder