Увеличават минималната пенсия

Увеличават минималната пенсия

Парламентът прие на първо четене поетапно увеличение на минималната пенсия. Промените са записани в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. Идеята е минималната пенсия да стане 180 лв. от 1 юли. Сега тя е 161 лв.
Повишаването на минималната пенсия беше договорка между ГЕРБ и Обединените патриоти още докато се уточняваше управленската коалиция. Предвижда се от 1 юли пенсиите да станат 180 лв., а от 1 октомври 200 лв
Пред депутатите социалният министър Бисер Петков заяви, че увеличаването на минималната пенсия за стаж и възраст ще доведе до увеличаването на 802 000 пенсии. „Увеличаването на минималната пенсия за стаж и възраст ще доведе до увеличаване размера на т.нар. вдовишка добавка на 136 000 вдовишки добавки, които са отпуснати от минималния размер на пенсиите на починалия съпруг или съпруга“, уточни социалния министърът.
Въпреки че обещаха да подкрепят промените и го направиха, от БСП разкритикуваха управляващите. „Ние ще го подкрепим, и ще искаме 300 лева минимална пенсия, така като вие обещахте и не изпълнихте своето обещание. Защото по този начин се руши доверието към българските политици“, заяви от трибуната Драгомир Стойнев от левицата.
„Аз не помня ГЕРБ, които спечелиха изборите, да са обещавали 300 лева пенсия. Обещахме ги от Обединени патриоти, ако спечелим изборите, но не ги спечелихме“, оправда се. Ние влязохме с 27 депутати, това не означава, че сме спечелили изборите“, оправда се Станислав Станилов от Обединените патриоти.
Междувременно БСП съобщи, че напуска Председателския съвет на Народното събрание и повече няма да участва в неговите заседания тъй като на ГЕРБ еднолично взимал решения. Социалистите обвиниха управляващите, че прокарват в дневния ред на парламента само свои законопроекта и съвсем умишлено бави тези на опозицията.

Източник: Darik news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder