Задължават лекарите да изписват евтини медикаменти

Задължават лекарите да изписват евтини медикаменти

В опитите си да ограничи непрестанните преразходи за медикаменти здравната каса предложи поредната порция мерки. НЗОК ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване, с която медиците да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема касата. Предложението, прието от надзорния съвет, е в закона да пише, че лекарите „предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт“. Текст за санкции или поощрения за спазване на новото изискване няма. Идеята е лекарите да избират най-евтиното между различни лекарства, които могат да се прилагат за дадено заболяване. От касата признаха, че няма как да накарат лекарите задължително да избират най-ниската цена, още повече че при различните пациенти едно и също лекарство може да има различен ефект. Като се има предвид и че списъкът на препаратите, поемани от касата, се актуализира на всеки две седмици, е малко вероятно лекарите да следят дали не се е появила по-евтина алтернатива и да спазват новия законов текст.
Друга мярка, която тепърва ще предложи надзорният съвет, е централизираното договаряне на онколекарствата в болниците. „Единият вариант е лекарствата да бъдат договаряни централно от Министерството на здравеопазването, другият е да продължи досегашната практика с отстъпките“, каза шефът на НС Кирил Ананиев. Ако се реши онкомедикаментите да се поръчват от МЗ, това ще е връщане към системата допреди няколко години, която беше отменена, а лекарствата – прехвърлени към касата, защото водеше до постоянни липси на препаратите.
Здравната каса ще предложи и промяна, която вече веднъж не беше приета заради бурния отпор на лекарския съюз и болничните заведения. За втори път НЗОК ще опита да прокара текст, според който договорът на лечебно заведение може да бъде прекратен, преди да има становище на съда, ако болницата обжалва. „Когато има нарушение по дадена клинична пътека, ние прекратяваме договора по клиничната пътека. Когато обаче стане повторно нарушение, тогава прекратяваме договора с болницата, като в първия случай правомощието е на управителя, а когато става въпрос за прекратяване на договора с болницата, въпросът ще се решава от надзорния съвет“, заяви Ананиев. „Ако болницата обжалва в съда, ние си прекратяваме договора, защото сме констатирали конкретно нарушение – неизвършена дейност, но платени разходи“, даде пример той.
Пациентите, които постъпват за лечение в болница, ще бъдат регистрирани с лична карта, реши надзорният съвет. По този начин се влизаше в болница, преди да се въведе системата за пръстова идентификация, която беше отменена от съда. След решението на ВАС пациентите пак бяха приемани срещу показване на лична карта, но болниците нямаха задължение да я регистрират през електронен четец.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder