БСП предизвика дебат за политиките за хората с увреждания

БСП предизвика дебат за политиките за хората с увреждания

С 61 подписа на депутати, БСП предизвика дебат в пленарна зала за политиките за хората с увреждания. Народните представители от ПГ на „БСП за България” Михаил Христов, Антон Кутев и Георги Гьоков отправиха питане към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков за политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания и конкретните действия, свързани с тях. На основание на това питане, „БСП за България” внесе подписка за дебати.
Председателят на НС Димитър Главчев насрочи дебата за следващия петък.
От „БСП за България” съобщиха, че дискусията трябва да се съсредоточи върху:
– проблемите с ограничения достъп на децата и останалите хора с увреждания до адекватна и достъпна асистентска подкрепа;
– проблемите с помощните средства и медицинските изделия;
– липсата на подходяща социално-икономическа закрила и предложенията за преодоляване на предизвикателствата, както и нефункциониращите все още регистри за статистическа информация, свързана с хората с увреждания.
– изпълнението и контрола по Националната стратегия за хората с увреждания 2016-2020 г. и на Плана за действие на България за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания 2015-2020 г. и финансови средства за изпълнението им
– системата на трудовата и медицинска експертиза, в частта й на трудовата експертиза.
„Това искане не е политическо заяждане, а начин, като опозиция, да разберем, заедно с всички заинтересовани страни, каква ще е политиката, която ще водят управляващите в социалната сфера и по конкретно спрямо хората с увреждания, защото надали скоро ще видим Управленска програма от това правителство“, казаха народните представители от ПГ на левицата. Вносителите изразиха надежда да се получи конструктивен дебат, който да доведе до конкретни решения по проблемите на всички български граждани с увреждания.

Източник: Focus news

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder