България и Швеция започват преговори за „Грипен“

България и Швеция започват преговори за „Грипен“

Шведските изтребители са предопределени – президентът Румен Радев, неговият съветник, тогава министър на отбраната, експертите класираха „Грипен“ на първо място. Втори са италианските „Юрофайтър“, а Ф-16 са декласирани. Следващата или по-следващата сряда ще вземем решение за начало на преговорите, съобщи премиерът Бойко Борисов.
В рамките на Европейския съвет българският премиер се срещна с шведския си колега Стефан Льовен. Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ – за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от други неща. Вземем ли решение, вървим на преговори първо с вас, после с „Юрофайтър“. Пазарлъкът ще е много тежък и дълъг процес, поясни Борисов. Докато аз съм премиер. После могат да поискат и десет милиарда да дадат за въоръжение, допълни Борисов.
Премиерът заяви, че виждането е да се плаща много по-нататък, на части и срещу условия, които да ни дадат възможност за нови работни места в страната ни и в българския военно-промишлен комплекс да има заетост и печалба. Според него нашата държава сега ще даде стотици милиони за въоръжение, което навремето е произвеждала сама.
Ще се дава само за това, което се произвежда в България или паралелно с това води до инвестиции в сферите – Терем, корабостроителница, Авионамс или друг завод. Така ще се водят преговорите, това са огромни пари. Няма сфера, в която да не искат не какви да е, а огромни пари – за заплати, пенсии, пътища, дупки. Само за магистрала „Хемус“ ни трябват близо 100 милиона да възстановим мостовете, за да не паднат, обясни Бойко Борисов.
Лесно се говори да си добър към всяка сфера на обществено-политическия живот. И аз искам да има и нови самолети, танкове, и заплатите на военните да се вдигнат, и корабите да се оправят, искам и пенсиите, и заплатите, и доходите. Има приоритети и затова преговорите ще ги водим за отложено плащане, лизинг, за да може да заделяме за въоръжение. Безспорно е необходимо, не искам нашата армия да е още със съветското оборудване, но то трябва да стане паралелно с другите ангажименти, които сме поели и с тях спечелихме изборите. Първо по отношение на учителските заплати, минималните пенсии и намаляване на административната тежест, отбеляза Борисов.
Военнопромишлените комплекси не обичат такива управляващи. Те обичат да се съгласиш, да кажеш веднага парата се дава, коментира той. Премиерът посочи, че според негови колеги предложението му ЕС да бъде в НАТО едно цяло „надали е най-любимото на военнопромишлените комплекси“. Тази надпревара във въоръжаването, която тръгва, никак не ми харесва и няма да хареса и на хората, това са огромни пари, каза премиерът. Той уточни, че България обмисля купуването на девет военни самолета и 200 бронирани машини.
По темата за миграцията премиерът коментира, че за да не се вбива клин в сърцето на ЕС между държави като Унгария и Полша, и тези, които са приели релокацията, трябва да се прекъсне притокът на нелегалните мигранти. За радост всички подкрепиха моето предложение да работим по изпълнението на споразумението с Турция и опазването на границите, задържането на тези над три милиона мигранти там, добави Борисов.
Притеснявам се от това, че безработицата в България спадна до 6.8-6.9 процента и всички браншови организации поставят един въпрос – за липсата на работна ръка. Ако не внесем работна сила – от Молдова, Беларус, Украйна, Македония, Сърбия – не можем да се справим, заяви той.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder